Оставка ли е оставката? Това ще бъде основната тема на БСП-конгреса

...
Оставка ли е оставката? Това ще бъде основната тема на БСП-конгреса
Коментари Харесай

Тежък конгрес за БСП! Ще падне ли главата на Нинова?

 Оставка ли е оставката? Това ще бъде главната тематика на БСП-конгреса на следващия ден. Отчетът за евроизборите и анализът на трагичния червен неуспех ще се трансформира не в тематика на дебатите какви неточности не трябва повече да повтарят социалистите, а в главно оръжие на делегатите в борбата им " за " и " срещу " лидерката Нинова, написа в. " Стандарт ". 

От изборите насам власт и съпротива в Българска социалистическа партия сън нямат, с цел да мислят процедурни хватки за реализиране на задачите си. Лагерът на Корнелия – по какъв начин да я избави, хората на Станишев, Миков, Гергов, Янков и сие – по какъв начин да я смъкват. 

Битката ще стартира още с разискването на дневния ред на конгреса. Точка първа от него е: констатация на оставката на Нинова.

Екипът й подковава делегатите да отхвърлят влизането на точката в конгресната стратегия. Така Нинова автоматизирано остава водач. Въпреки че по този метод очевидно признава, че отдръпването й е било театрално, както я упрекна водачът на ПЕС. Самата Нинова била срещу този сюжет, с цел да не излезе слаба, страхлива и отстъпчива. В случай, че точката остане, проектът на " властта " в Българска социалистическа партия е конгресът да гласоподава оставката и да я отхвърли. Така на процедура ще й даде избор на доверие. Накрая Нинова ще врътне номера на Ф.Д

. - Филип Димитров: избор на доверие, който ще загуби с аплодисменти, разясняват на " Позитано " 20. Оставката е оставка, не предстои на гласоподаване, разгласи през седмицата и близкият до неотдавна до Нинова социолог Юрий Асланов. Мнозина на " Позитано " 20 напомнят, че при проблема " Делян Добрев " и свадите в ГЕРБ точно Българска социалистическа партия е защитавала тезата, че оставки не се гласоподават.  

В случай, че опозицията надделее и делегатите потвърдят оставката, военните проекти на двата лагера са в две направления. Нинова ще желае конгресът да разгласи процедура за директен избор на водач незабавно. А, до момента в който пристигна денят на " президентските избори " в Българска социалистическа партия тя да води четата. Опозиция със зъби и нокти ще се бори против това. Тя първо разгласи, че в случай че Българска социалистическа партия прави директен избор за водач в страната с урни, бюлетини и така нататък, цялата партийна сила ще отиде в акцията на Нинова и съперниците й. И никой няма да има сили да работи по-късно за локалните избори. " Ако Тодор Живков бе директно определен, в никакъв случай нямаше да бъде свален ", аргументира концепцията против вътрешните избори за първи социалист някогашният началник на Българска социалистическа партия Михаил Миков. Опозицията желае изборите да са както е записано в устава – през 2020 година след края на мандата на настоящето управление. А до тогава лидерските функционалности да извършва някой от заместниците на Нинова. Или определен от конгреса краткотраен водач. Може и от пленум. Завъртяха се две имена на съществени партийни играчи – Владимир Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов, който стана прочут с вярата си, че " Народният съд е належащо правораздаване ", минаваше за човек на Нинова. Но с решението си да го прати на съдбовно неизбираемото 13-о място, лидерката сама го нарежда в окопа на съперниците си.  Янков бе претендент за водач преди 3 години, само че тогава получи единствено 77 гласа. Сега обаче опозицията вижда в него печеливш кон.

В арсенала за борбите си двата лагера включиха всички оръжия – от обвинявания, през закани до молби. Моля Нинова да отдръпна оставката си, сподели преди ден емблемата на Българска социалистическа партия – Стефан Данаилов. Ламбо даже разгласи, че поради напрежението и напрежението постът водач на Българска социалистическа партия разболява. Какво ще се случи на следващия ден? Военачалниците на двата лагер ще вземат решение в придвижване каква тактичност да подхващат съгласно настроенията в залата си и опциите си да я управляват. Едно е несъмнено обаче: в случай че делегатите позволен най-висшият им конгрес да се трансформира в конгрес за егото на Нинова сами ще минират партията си. Докато Българска социалистическа партия се е вторачила в пъпа си, до момента в който не е изпила до дъно горчивата чаша и не е стъпила на здрава основа, мъчно ще влезе в кондиция за локалните избори. По строева на партийните редици ГЕРБ към този момент води с една обиколка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР